LOADING....!!!!!

Молдова прискорює переговори щодо одержання газу з української ГТС

05.08.2019

Молдова прискорює переговори з Україною про перспективу отримання газу з української транспортної системи, щоб уникнути можливих перебоїв з поставками взимку, якщо Росія і Україна не досягнуть нової угоди про транзит газу до 31 грудня 2019 року.

Як передає Цензор.НЕТ, про це пише Interfax Global Energy Services.

Наразі Молдова отримує майже 3 млрд кубометрів газу в рік (майже 99% свого споживання) з Росії Трансбалканським коридором, який йде через Україну.

Планувалося, що знизити залежність від російського газу Молдова зможе за допомогою інтерконектора Румунія-Молдова потужністю 1,5 млрд кубометрів газу в рік, який повинен був бути побудований до грудня поточного року, але його будівництво затримується мінімум до середини 2020 року.

На слуханнях у комітеті із закордонних справ Європарламенту минулого тижня прем’єр-міністр Молдови Майя Санду підтвердила, що країна розглядає можливість отримання газу з України. Так, відповідні оператори газотранспортних систем країн – “Укртрансгаз” і “Молдоватрансгаз” – ведуть переговори щодо угоди, яка охоплюватиме зиму 2019/2020 років і триватиме доти, поки не буде готовий інтерконектор Румунія-Молдова.

Читайте також: Переговори з РФ щодо газу відбудуться після формування нового уряду, – Данилюк

У червні “Укртрансгаз” запропонував постачати газ в Молдову з української транспортної системи. Генеральний директор НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв також заявив минулого тижня, що “Нафтогаз” веде переговори з Молдовою про те, щоб остання орендувала потужності в українських підземних сховищах газу (ПСГ).

В останні місяці Україна збільшила потужність своїх підземних сховищ, які складаються з 11 підземних сховищ загальною місткістю 31 млрд куб. У березні цього року “Укртрансгаз” оголосив про намір продати 12 млрд кубометрів газу з ПСГ на ринки Центральної та Східної Європи в разі припинення поставок газу з Росії.

“Україна намагається стати центром зберігання газу для (східноєвропейського) регіону, і Молдова може стати пілотним проектом”, – сказав Interfax Global Energy Services Денис Ценуса, асоційований експерт з енергетичної безпеки в молдовському аналітичному центрі Expert-Group.

Запаси газу, що зберігаються в Україні, можуть легко забезпечити невеликий ринок, такий як Молдова, який споживає 1,5 млрд кубометрів на рік. Однак ця цифра не враховує територію Придністров’я, якій російська монополія “Газпром” поставляє близько 2 млрд куб. на рік, а рахунок оплачує центральний уряд Молдови.

Минулого року міністр економіки і інфраструктури Молдови Кирило Габурич заявляв, що новий контракт з “Газпромом” не обговорюватиметься до завершення будівництва інтерконектора Румунія-Молдова, що дозволило б Кишиневу торгуватися про нижчу ціну поставок газу. Однак затримка з приєднанням змусила Молдову змінити свою позицію.

З огляду на залежність Молдови від поставок російського газу країна залежить від результату тристоронніх переговорів Росії, України і Єврокомісії. Молдова також є транзитною країною для російського газу, який йде далі в Європу. Країна може потенційно втратити $ 50-60 млн на рік доходів, отриманих від транзиту газу Трансбалканським коридором.

Київ і Кишинів сподіваються, що поставки газу можуть піти реверсом трансбалканського коридору в точці з’єднання Isaccea 1 між Молдовою і Румунією. Цей проект, визначений Євросоюзом як проект спільного інтересу, припускає поставку реверсом 1,5 млрд кубометрів румунського газу в Молдову і Україну з початку 2020 року.

Однак ділянку Negru Voda-Isaccea – сегмент трансбалканського газопроводу, який йде від румунсько-болгарського до румунсько-молдовського кордону, ще не працює в повній відповідності з європейськими правилами щодо доступу третіх сторін.

Хоча термін контракту румунської ТSO Transgaz з “Газпромом” на постачання через цю ділянку закінчився в 2016 році, “Газпром” де-факто залишається єдиним постачальником.

У 2018 році “Газпром” поставив до Румунії 1,32 млрд кубометрів газу, в Молдову – 2,9 млрд куб. м газу.

Останні Новини

інформація для клієнтів щодо
трендів в енергетиці

Додаткова угода щодо ціни на жовтень 2022 року read more
Додаткова угода щодо ціни на вересень 2022 року read more
Додаткова угода щодо ціни на серпень 2022 року read more

Написати нам

Залишились запитання?

Ми з радістю проконсультуємо Вас щодо ситуації на ринку енергоносіїв, підберемо зручний та вигідний тариф, підготуємо всі папери та оформимо угоди.

Ми працюємо для Вас